Prehistorische kunst in grotten en op rotsen

Het Studiecentrum voor Prehistorische Kunst te Maastricht doet onderzoek op het gebied van prehistorische kunst. Onderstaand een aantal artikelen van Bert Schaap.

Inlichtingen: centrumprehistorischekunst@ziggo.nl.

Artikelen & Boeken

A stylistic analysis of the Central Madhya Pradesh style rock paintings,MP, IndiaThe Master ceiling ASI R.C. 17, Bert Schaap, 2022.

Central Madhya Pradesh style rock paintings, Bert Schaap, 2020.

Defining the Central Madhya Pradesh style rock paintings, Bert Schaap, 2018.

In this follow-up study on the Central Madhya Pradesh style rock paintings(henceforth CMPstyle), Schaap defines, eventually redefine, the characteristics of the strict CMP-style, consisting of white paintings with V/W-infill; the type site being Locality I ASI R.C., RMJK, Central Madhya Pradesh, India.

Mensvoorstellingen in de Centrale Madhya Pradesh stijlschool – over stijl en mensvoorstellingen in dierkunst, Bert Schaap, 2017.

De Centrale Madhya Pradesh stijlschool kan worden gekarakteriseerd als een dierkunst waarin mensvoorstellingen zeldzaam zijn; over deze schaarse mensvoorstellingen is tot op heden niets gepubliceerd. In dit artikel wordt ingegaan op de vraag of de stijl van een dierkunst haar mensvoorstellingen beïnvloedt, en of er een mensvoorstelling bestaat die karakteristiek is voor de CMP-stijlschool?

Het onderzoek naar de Centrale Madhya Pradesh stijlschool rotstekeningen, Bert Schaap, 2017.

India wordt tot de belangrijkste gebieden met rotskunst ter wereld gerekend. Het precieze aantal rotstekeningen in Centraal India is niet bekend, doch kan in de honderdduizenden lopen. Het gaat om minstens tweeduizend abri’s met rotstekeningen. Bovengenoemde uitingen, in Hindi “citra kala” genoemd, kennen een grote verspreiding.
Het onderzoek heeft een duizendtal rotstekeningen in de jungle van Centraal India tot onderwerp, met name in het centrum van de deelstaat Madhya Pradesh, midden in het kerngebied van oude rotskunst. We noemden deze groep rotskunst bestaande uit lijntekeningen de “Centrale Madhya Pradesh stijlschool rotstekeningen”, verder aangeduid als “CMP stijlschool” (Schaap 2008). Deze bij het grote publiek onbekende rotstekeningen worden tot de beste van India gerekend.

An introduction to Central Madhya Pradesh style school rockpaintings, Bert Schaap. Een aangepaste versie van een Engelstalig artikel gepubliceerd in het Indiase rotskunst vaktijdschrift PURAKALA 23: 27-45 (Schaap, B. 2013). Fouten zijn gecorrigeerd, verwarrende plaatsnamen vervangen, bibliografie vervallen en foto’s verwijderd ter voorkoming van auteursrechtelijke problemen. Bert Schaap, Maastricht 2015.

2011, 1 oktober: Hoe betrouwbaar zijn C-14 ams dateringen van prehistorische grotschilderingen?, Bert Schaap.

Archeologie Magazine

Artikelen van Bert Schaap over prehistorische kunst met illustraties zijn te vinden in het Archeologie Magazine:

  • 2003, Nr. 2 “De oudste rotskunst in Noorwegen”;
  • 2004, Nr. 4 “Prehistorische grot- en rotskunst: een inleiding”;
  • 2004, Nr. 5 “Mesolithische rotskunst in Centraal India”;
  • 2005, Nr. 1 “De schoonheid van grot- en rotskunst op het Iberisch schiereiland”;
  • 2005, Nr. 3 “De Iheren-Tahilahi stijl”;
  • 2005, Nr. 5 “De alpiene rotskunst in Noord Italië”;
  • 2006, Nr. 5 “Rotskunst in de Libische Sahara: de Acacous en de Messak Settafet (Fezzan)”;
  • 2008, Nr. 5 “Special: Oude rotskunst in Centraal India”;
  • 2011, Nr. 3 “Mensvoorstellingen in de oude rotskunst van Centraal India”.

Tracce

Tracce is het grootste online magazine over prehistorische grot- en rotskunst.

De Groene Amsterdammer

De hallucinerende holbewoner. Prehistorische grotschilderingen: jachtrituelen, een soort gebed, l’art pour l’art? Of hallucineerden de holbewoners? De onlangs ontdekte grot roept nieuwe en oude vragen op. Het vergeten boek van Bataille over de heilige dieren uit de steentijd moet maar eens onder het stof vandaan.

Rotskunst Startpagina
De rotskunst.startpagina.nl is een dochter van www.startpagina.nl, en biedt een overzichtelijk overzicht van de beste sites en de mooiste foto's van prehistorische kunst. Neem gerust een kijkje om uzelf te overtuigen.
bezoeken