Op deze pagina staan een aantal korte boekbeschrijvingen van boeken waarvan wij het de moeite waard vinden om de bezoekers van deze site erover te vertellen. De boeken staan in willekeurige volgorde. De verhalen in deze boeken hebben één ding gemeen: het is fictie, die zich afspeelt in de tijd dat de rotskunst van bijvoorbeeld Lascaux en Alta Mira werd gemaakt.

How the SunGod reached America, A Guide to Megalithic Sites, Dr. R.M. de Jonge, J.S. Wakefield

Reinoud de Jonge (een Nederlander) en Jay Wakefield (een Ameri-kaan) zijn beide academici, gespecialiseerd in de Megalithische Cultuur. Ze hebben ontdekt, dat de vaak gedateerde ganggraven in West Europa een soort missie-kerken van de oude Zonne-godsdienst zijn. Deze monumenten en hun geografische inscripties kunnen worden ontcijferd, waaruit blijkt dat ze hun gods-dienst hebben verbreid over de vele eilandjes van de Atlantische Oceaan, tot de Azoren in het westen, Groenland in het noorden, en St. Helena in het zuiden (5500-2900 BC). Ze hebben hun pogingen om de Oceaan over te steken echter moeten opgeven. Toen zijn ze de aarde naar het oosten gaan verkennen, waarbij Austra-lië en Amerika (via de Bering Zee) werden ontdekt (2700-2600 BC). Pas daarna vinden ze de belangrijke vaarroutes over de Atlantische Oceaan naar het westen (c.2500 BC). In Zuid Engeland bouwen ze Stonehenge, het monument voor de ontdekking van Amerika. In New England (VS) ontstaat een kleine megalithische kolonie, en onder invloed van Egypte begint in Midden Amerika de beschaving der Olmeken.- Dit is het eerste boek, dat een volledige verkla-ring geeft van vele megalithische inscripties en monumenten. Voor mensen die geinteresseerd zijn in oude godsdienst, antieke zeevaart, ontdekkingsreizen en de prehistorie van Amerika, is dit een absolute must.
Klik hier voor de bijbehorende website

De Aardkinderen, Jean Auel

In het eerste deel van de reeks prehistorische romans De Aardkinderen vertelt Jean Auel hoe het meisje Ayla haar ouders verliest en wordt opgenomen door de Stam van de Holenbeer.

In deel 2 wordt Ayla verstoten door de Stam van de Holenbeer. Op haar zwerftocht door het rauwe prehistorische landschap ontmoet ze een man voor wie ze liefde gaat voelen.

Ayla belandt in dit derde deel bij de Mammoetjagers, die haar in hun midden opnemen, omdat zij menen dat Ayla bijzondere gaven bezit. Maar kan Ayla Jondolar vergeten?

In deel 4 gaan Ayla en Jondalar op weg naar Jondalars eigen volk. Samen met hun wolf en twee paarden trekken ze door de prehistorische natuur.

Deel 5: Na een reis vol gevaren arriveren Ayla en Jondalar bij de Zelandoniërs. Ze worden met open armen ontvangen, maar Ayla’s komst roept ook afgunst en wantrouwen op. Ayla beseft dat ze zal moeten vechten voor acceptatie door Jondolars volk.

Deel 6: …

Deel 7: Uiteindelijk ontwikkelt Ayla zich tot een grote genezeres bij het volk van Jondalar

Dochter van de Godin, Joan Lambert

In dit boek wordt de prehistorische ontwikkeling van de mens en het ontstaan van de mystieke band met de oermoeder beschreven. De verhalen van drie wijze vrouwen – allen Zena genaamd, maar duizenden jaren na elkaar levend – worden in een groots epos verteld. Terloops wordt een mogelijke verklaring gegeven voor het ontstaan van Steencirkels, rotstekeningen en venusbeeldjes.

De prehistorie van de nieuwe tijd, WM Gear

In deze maar liefst tien delen tellende boekenreeks (‘het volk van de wolf’ is het eerste deel) worden prehistorische stammen in Noord-Amerika beschreven. Veel avontuur, liefde en geweld, maar bovenal spannend. Geeft een goed voorstelbaar beeld van het leven van de eerste mensen in Noord-Amerika.