Het Studiecentrum voor Prehistorische Kunst te Maastricht doet onderzoek op het gebied van prehistorische kunst. Onderstaand een aantal artikelen van Bert Schaap.

Inlichtingen: centrumprehistorischekunst@ziggo.nl.

Artikelen & Boeken

In this follow-up study on the Central Madhya Pradesh style rock paintings(henceforth CMPstyle), Schaap defines, eventually redefine, the characteristics of the strict CMP-style, consisting of white paintings with V/W-infill; the type site being Locality I ASI R.C., RMJK, Central Madhya Pradesh, India.

De Centrale Madhya Pradesh stijlschool kan worden gekarakteriseerd als een dierkunst waarin mensvoorstellingen zeldzaam zijn; over deze schaarse mensvoorstellingen is tot op heden niets gepubliceerd. In dit artikel wordt ingegaan op de vraag of de stijl van een dierkunst haar mensvoorstellingen beïnvloedt, en of er een mensvoorstelling bestaat die karakteristiek is voor de CMP-stijlschool?

India wordt tot de belangrijkste gebieden met rotskunst ter wereld gerekend. Het precieze aantal rotstekeningen in Centraal India is niet bekend, doch kan in de honderdduizenden lopen. Het gaat om minstens tweeduizend abri’s met rotstekeningen. Bovengenoemde uitingen, in Hindi “citra kala” genoemd, kennen een grote verspreiding.
Het onderzoek heeft een duizendtal rotstekeningen in de jungle van Centraal India tot onderwerp, met name in het centrum van de deelstaat Madhya Pradesh, midden in het kerngebied van oude rotskunst. We noemden deze groep rotskunst bestaande uit lijntekeningen de “Centrale Madhya Pradesh stijlschool rotstekeningen”, verder aangeduid als “CMP stijlschool” (Schaap 2008). Deze bij het grote publiek onbekende rotstekeningen worden tot de beste van India gerekend.

Archeologie Magazine

Artikelen van Bert Schaap over prehistorische kunst met illustraties zijn te vinden in het Archeologie Magazine:

  • 2003, Nr. 2 “De oudste rotskunst in Noorwegen”;
  • 2004, Nr. 4 “Prehistorische grot- en rotskunst: een inleiding”;
  • 2004, Nr. 5 “Mesolithische rotskunst in Centraal India”;
  • 2005, Nr. 1 “De schoonheid van grot- en rotskunst op het Iberisch schiereiland”;
  • 2005, Nr. 3 “De Iheren-Tahilahi stijl”;
  • 2005, Nr. 5 “De alpiene rotskunst in Noord Italië”;
  • 2006, Nr. 5 “Rotskunst in de Libische Sahara: de Acacous en de Messak Settafet (Fezzan)”;
  • 2008, Nr. 5 “Special: Oude rotskunst in Centraal India”;
  • 2011, Nr. 3 “Mensvoorstellingen in de oude rotskunst van Centraal India”.

Tracce

Tracce is het grootste online magazine over prehistorische grot- en rotskunst.

De Groene Amsterdammer

De hallucinerende holbewoner. Prehistorische grotschilderingen: jachtrituelen, een soort gebed, l’art pour l’art? Of hallucineerden de holbewoners? De onlangs ontdekte grot roept nieuwe en oude vragen op. Het vergeten boek van Bataille over de heilige dieren uit de steentijd moet maar eens onder het stof vandaan.