De eerste mensen in Europa

Wanneer de eerste mensen Europa introkken is niet exact bekend, maar waarschijnlijk zo’n half miljoen jaar geleden vanuit Afrika. Ze trokken in kleine groepjes door ongerept natuurlandschap, en leefden van de verzameling van vruchten en wortels, de jacht en de visvangst. Tijdens hun tochten bivakkeerden ze in tijdelijke kampplaatsen: tenten, hutten of grotten.

Neanderthalers

lascdodemanOngeveer 100.000 jaar geleden verschenen de eerste Neanderthalers in Europa. Deze mensachtige maakte voor de jacht gebruik van speer- en pijlpunten. De huiden van de gevangen dieren maakten ze schoon met behulp van schrapers. Zij leefden in hutten gemaakt van mammoetbotten en dierenhuiden. De Neanderthalers waren de eerste mensachtigen die hun doden begroeven. Om onbekende redenen stierf de Neanderthaler zo’n 35.000 jaar geleden uit

Cro-Magnon-mensen

lesmanDe plaats van de Neanderthaler werd ingenomen door de Cro-Magnonmens. De Cro-Magnon-mensen zijn vernoemd naar de vindplaats Cro Magnon, vlakbij het plaatsje Les Eyzies in de Dordogne, Frankrijk. Het waren intelligente jagers die in snel tempo hun wapens verbeterden. Zij waren het die stukken steen versierden, en schilderingen aanbrachten op rotswanden en in grotten. Niet helemaal toevallis staat Les Eyzies bekend als het centrum van de prehistorische kunst in Frankrijk.

Het tijdperk van de de Cro-Magnon-mens kan in verschillende tijdvakken ingedeeld worden:

  • Het Aurignacien (35-28 duizend jaar geleden): in deze periode verbeterde men de kunst van het bewerken vna vuursteen en botten. Er werden figuren aangebracht op rotsen, stenen en gebruiksvoorwerpen.
  • Het Gravettien (29-21 duizend jaar geleden): deze periode is vooral bekend om zijn Venus-beeldjes. Dit zijn naakte en rondborstige vrouwfiguurtjes die uit ivoor of steen gebeeldhouwt werden. Ook werden enkele primitieve tekeningen en schilderingen op rotswanden gevonden.
  • Het Solutreen (21-18 duizend jaar geleden): tijdens het Solutreen verfijnde men de kunst van het bewerken van vuursteen. Tevens werden in deze periode afbeeldingen in relief op de rotswanden aangebracht.
  • Het Magdalenien (18-12 duizend jaar geleden): in dit tijdperk zijn de mooiste rotstekeningen ontstaan, en werden prachtige voorwerpen vervaardigd van been en ivoor.
  • Het Azilien (12-9 duizend jaar geleden): het Azilien was het einde van de laatste ijstijd. De rendieren trokken naar het koudere noorden, en de Cro-Magnon-mensen waren gedwongen de rendieren (hun basisvoedsel) te volgen. Het betekende het einde van deze uiterst kunstzinnige periode in de prehistorie.