Er zijn in verschillende grotten verschillende kunstuitingen gevonden uit het stenen tijdperk. Het meest voorkomend zijn graveringen: in de grotwand uitgekerfde tekens en afbeeldingen. Tekeningen en schilderingen komen minder vaak voor, maar genieten een grotere bekendheid. Reliefs en modelleringen in klei zijn slechts in kleine hoeveelheden gevonden.

Graveringen werden waarschijnlijk gemaakt door met een stok, steen of een ander hard voorwerp in de grotwand te kerven. Net zolang tot de gewenste inkerving ontstond. Deze techniek werd veel gebruikt in ‘zachtere’ wanden.

CapBlanc 4 R UMAX     Vista-S6E        V2.0 [4]

Reliefs onstonden door de wand om de uit te beelden voorstelling enkele centimeters weg te hakken. Vaak is bij deze afbeeldingen gebruik gemaakt van de oorspronkelijke vorm van de grotwand.

Grotte de CussacBisons et cheval rocsers

De tekeningen en schilderingen werden met de vingers, een borstel of de mond aangebracht op een rotswand. Men gebruikte rode, gele, bruine en zwarte kleurtinten. Deze verfstoffen werden ontleend aan natuurlijke pigmenten (oker, dit is ijzerhoudende aarde, gaf een rode tint, mangaanoxiden gaven de verf een zwarte kleur).
Bij het schilderwerk werd geen perspectief in acht genomen. Wel waren de kunstenaars van deze tijd meesters in het aanbrengen van schaduwen. In La Grotte Chauvet Pont d’Arc die in 1994 werd ontdekt zijn zelfs tekeningen van bewegende dieren gevonden.