Verreweg de beroemdste vindplaats van rotsschilderingen uit de prehistorie is de Grot van Lascaux. Speciaal voor de duizenden toeristen die iedere dag de schilderingen willen zien, is de grot 1 op 1 gekopieerd. Bezoekt u dus Lascaux, dan bekijkt u weliswaar schilderingen zoals die in de prehistorie gemaakt zijn, eigenlijk zijn ze gemaakt in de 20e eeuw. Dat merkt u echter niet als u in de grot staat. Lees meer over Lascaux.
Ook Spanje heeft zo’n overbekende vindplaats: Alta Mira. Deze grot is maar mondjesmaat te bezoeken. Er zijn wachtlijsten van járen. Lees meer over Alta Mira.
Zuidelijker in Spanje, in Andalusië, ligt de Cueva de la Pileta. Een bijzondere grot, waar nog twee keer per dag een groep mensen onder leiding van een gids in mag. De grot is de moeite waard voor de kenners, omdat er tekeningen en schilderingen uit verschillende tijdperken zijn gevonden. Ook voor niet kenners is er genoeg te zien, zowel qua schilderkunst als qua grotstructuur. Lees meer over Cueva de la Pileta.
Chauvet Pont d’Arc is een grot in Zuid Frankrijk die pas laat ontdekt is, in 1994. De grot is niet toegankelijk voor publiek, maar is bijzonder omdat in de grot dieren zijn gevonden die tot nu toe nergens anders zijn gevonden, o.a. neushoorns, tijgers, beren en hyena’s. Lees meer over Chauvet.
Vlak bij Les Eyzies liggen de grotten van Cabreret en Pech Merle. In het centrum van de toeristische Dordogne-Lot-streek. Zeker ook gezien de musea in het dorp, zeker een bezoek waard. Lees meer over Pech Merle.
Cussac, in Zuid Frankrijk, staat bekend om zijn mooie beeltenissen op de rotswand. Lees meer over Cussac.
Anders dan in Europa, en tegelijkertijd op veel vlakken hetzelfde. Dat is de rotskunst in Noord-Afrika. Veelal in buitenlucht, gegraveerd op open rotsen. En met veel dieren die in Europa nergens zijn afgebeeld, zoals giraffen en dromedarissen. Lees meer over Noord-Afrika.